Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea a III-a

Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea a III-a

24.05.2019 18:49

Daca in partea a doua a acestui articol ti-am prezentat cateva idei si ti-am oferit cateva recomandari cu privire la alegerea corpurilor de iluminat pentru incaperile de odihna si relaxare ale casei tale, in randurile de mai jos vom continua cu cateva sfaturi pentru spatiile locuintei tale orientate mai mult catre latura functionala. Bineinteles, factorul estetic nu va fi eliminat din ecuatie, insa accentul pus pe functionalitate contribuie la cresterea confortului resimtit in respectiva locuinta. Iata, asadar, camerele si zonele in care functionalitatea chiar face diferenta:

Bucataria

Aceasta incapere este destinata, in mare parte, unor activitati ce necesita foarte multa atentie si concentrare, astfel incat fiecare zona a bucatariei trebuie iluminata corespunzator. Daca diningul presupune exclusiv iluminarea corecta a mesei, bucataria este mult mai “pretentioasa” din acest punct de vedere, fiind impartita in diferite zone care sunt destinate diverselor activitati culinare. Astfel, va trebui sa te asiguri ca ai ales lumina potrivita pentru plita, zona chiuvetei, spatiul de gatit, blatul de lucru sau zona de luat masa.

Fiindca bucataria permite activitati diverse, este o incapere in care multe persoane isi petrec o mare parte din timp, fie pe durata servirii meselor, fie atunci cand savureaza cafeaua de dimineata si citesc ziarul sau prepara mancare ori cand au invitati. Aceste activitati si multe altele sunt posibile multumita complexitatii acestui spatiu, iar versatilitatea fiecarei zone din bucatarie este potentata de corpurile de iluminat potrivite.

Pentru a putea face alegerea corecta in ceea ce priveste iluminarea bucatariei, trebuie sa te gandesti la activitatea sau activitatile desfasurate in fiecare zona. Astfel, iluminatul general va fi prezent, insa nu va juca rolul cel mai important. Pentru a te putea bucura de eficienta si confort in bucatarie, poti alege unul sau doua corpuri de iluminat suspendate la 70-80 de centimetri deasupra zonei de luat masa sau "insulei" de bucatarie, cateva spoturi incastrate in partea inferioara a corpurilor de mobilier suspendate deasupra blatului de lucru sau chiar o banda LED, care sa te ajute sa percepi fiecare detaliu de culoare si textura al mancarurilor pe care le prepari.

Atunci cand fiecare zona functionala a bucatariei este iluminata corect, vei observa ca ai libertatea de a alege mai multe tipuri de corpuri de iluminat pentru iluminarea generala. Astfel, in functie de dimensiunile incaperii, poti opta pentru o plafoniera discreta, o lustra chic sau chiar cateva spoturi amplasate inteligent.

Spatiile de tranzit - scari si holuri

Daca esti cu ochii dupa corpurile de iluminat atunci cand urci treptele, deznodamantul ar putea fi unul neplacut, iar acest lucru este valabil si in cazul in care scarile nu sunt iluminate suficient. Astfel, functia principala a corpurilor de iluminat din hol si casa scarii este cea de siguranta. In acest sens, podeaua trebuie iluminata corect, iar recomandarile sunt in functie de caracteristicile spatiului. Pentru scari, o alegere buna ar fi aplicele ce pot fi controlate atat de la baza scarilor, cat si de la varful acestora. Holurile lungi, in schimb, vor necesita mai multe corpuri de iluminat dispuse la distante egale, iar holurile patrate pot fi puse in valoare de un candelabru care sa “bifeze” atat factorul functional, cat si pe cel estetic.

In cazul in care holul de la intrarea in locuinta ta este prevazut si cu o zona de cuier sau un dressing, atunci poti alege o plafoniera sau lustra pentru iluminatul general si o aplica pentru zona functionala.

Biroul de acasa

In cazul in care ai ales sa amenajezi si o zona de lucru in locuinta ta, atunci va trebui sa alegi corpurile de iluminat potrivite pentru a-ti desfasura activitatea de birou in cel mai eficient mod cu putinta. Astfel, fie ca ai pastrat o incapere exclusiv pentru activitatea de birou sau doar ai ales o zona a unei camere in care sa lucrezi, vei avea nevoie de o lumina cat mai buna, care sa nu iti oboseasca ochii si care sa iti permita sa citesti si sa scrii cu usurinta. Astfel, recomandarea este sa amplasezi biroul langa fereastra pentru a te bucura cat mai mult de lumina naturala, iar completarea “artificiala” ideala va fi o veioza de birou pe care sa o poti orienta catre orice punct al spatiului de lucru.

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing