Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea a II-a

Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea a II-a

16.04.2019 15:18

Asa cum ai putut observa in prima parte a acestui articol, alegerea corecta a corpurilor de iluminat pentru fiecare incapere a casei tale este influentata de numerosi factori ce apartin atat functionalului, cat si esteticului. Tocmai de aceea, din dorinta de a te ajuta in acest demers de remodelare sau amenajare a locuintei tale, in randurile de mai jos iti oferim cateva recomandari pentru fiecare camera a apartamentului sau casei tale.

Living room

Aceasta incapere este poate cea mai permisiva din punctul de vedere al iluminatului, intrucat poate acomoda orice tip de corpuri de iluminat. Cu aceasta in minte, va trebui intai sa asiguri iluminatul general, iar apoi sa delimitezi zonele din living (in functie de diferitele activitati intreprinse acolo) si sa alegi lumina potrivita pentru fiecare in parte.

In functie de stilul pe care l-ai ales, pentru iluminatul general poti alege corpuri de iluminat precum lustrele moderne, candelabrele cu patina timpului, scafele cu sursa de iluminat ascunsa sau chiar o plafoniera deosebita. Pentru a te bucura de cel mai inalt grad de confort, poti lua in calcul actionarea acestor corpuri de iluminat prin intermediul variatoarelor (dimmer).

Daca ai un fotoliu langa biblioteca unde te retragi atunci cand citesti, vei avea nevoie de o lumina clara, directionata catre acea zona. Astfel, poti alege corpuri de iluminat precum un lampadar ce “arunca” razele luminoase in jos sau o veioza pe care sa o amplasezi pe o masuta de langa fotoliu sau chiar pe unul dintre rafturile bibliotecii. De asemenea, in cazul in care fotoliul sau zona de citit este langa un perete, poti alege o aplica pe care sa o montezi deasupra acestei zone.

Daca vrei sa pui in valoare anumite elemente de design ale mobilierului sau chiar lucrari artistice, poti folosi cu succes corpuri de iluminat destinate luminii "de accent", astfel incat razele de lumina sa “tinteasca” precis zona pe care doresti sa o prezinti, iar efectul este mai spectaculos daca sursa de iluminat nu este montata aparent.

Dining room

Daca ai alocat o camera separata sau numai o anumita zona din bucatarie ori living pentru luat masa, cerintele de iluminare vor ramane aceleasi pentru dining: masa trebuie iluminata “fara retineri”, astfel incat aranjamentul si mobilierul sa fie puse corespunzator in valoare, iar mesenii sa poata servi confortabil si in siguranta preparatele pe care le-ai pregatit. Imagineaza-ti cum ar fi sa mananci un file de salau la lumina lumanarii! Da, ar putea fi oase pe care sa le inghiti.

In functie de dimensiunile mesei si de celelalte surse de lumina din incapere, poti alege sa montezi unul sau mai multe corpuri de iluminat suspendate deasupra mesei, la o inaltime de circa 80 cm peste tablie, iar o lumina “calda” va asigura intotdeauna o atmosfera de relaxare si bunastare in timpul cinei. In plus, poti alege sa folosesti variatoare pentru controlarea fluxului luminos, astfel incat sa asiguri intotdeauna o iluminare optima.

Dormitor

Dat fiind faptul ca in dormitor nu sunt desfasurate foarte multe activitati care sa necesite atentie sporita la detalii, cea mai importanta recomandare este sa alegi surse de iluminat care ofera o lumina din spectrul cald de culoare, undeva sub 3000K. Aceasta te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti, fiind foarte prietenoasa cu ochii.

Daca vrei sa te hotarasti asupra unor corpuri de iluminat, recomandarea “standard” este cea care asigura confortul optim, si anume folosirea unei lustre pentru iluminatul general si a unor aplice pe fiecare parte a patului sau veioze pe noptiera, pentru activitatile de dinainte de culcare. Evident, dressing-ul, masuta de toaleta sau alte zone speciale din camera de odihna vor avea nevoie de o solutie separata de iluminat (lampadar, veioza, spoturi).

Baie

Daca in restul camerelor putem pune foarte mult accent pe design si atmosfera, de ce nu am putea face asta si cand vine vorba de baie? Pe langa considerentul functional (trebuie, totusi, sa te poti barbieri, cosmetiza si machia in siguranta si confort), baile moderne inglobeaza in planul de design si elemente luminoase aparte, care sa confere stil incaperii si sa asigure o atmosfera potrivita fiecarei activitati.

Astfel, in zona oglinzii trebuie sa te bucuri de o lumina care sa nu permita formarea umbrelor pe fata si sa scoata in evidenta toate detaliile. Daca baia este prevazuta si cu un dus de tip walk-in, acesta poate fi pus in valoare prin montarea unor corpuri de iluminat speciale pentru zonele cu umiditate ridicata. De asemenea, cel mai bine te poti bucura de cada atunci cand faci o baie fierbinte, lunga si relaxanta, iar acele momente au nevoie de o lumina calda, difuza. Astfel, un variator (dimmer) te-ar ajuta sa creezi intotdeauna atmosfera de care ai nevoie, inclusiv in diminetile in care vrei sa te inviorezi si sa te energizezi (lumina alba, puternica).

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing