Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea I

Cum sa alegi corpuri de iluminat pentru fiecare camera? - partea I

14.03.2019 17:10

Un proiect complet de design interior trebuie sa ia in calcul si corpurile de iluminat care urmeaza sa fie folosite in fiecare camera, din perspectiva estetica si functionala. Astfel, sursele de lumina alese si amplasate corect vor oferi conditii perfecte pentru desfasurarea tuturor activitatilor, in functie de natura spatiului interior sau destinatia fiecarei incaperi si vor contribui la succesul planurilor tale de design interior.

Atmosfera din fiecare camera este, de asemenea, influentata decisiv de alegerea corpurilor de iluminat, astfel incat intensitatea luminii, culoarea si directia din care vine pot avea efecte semnificative asupra starii tale de spirit. Astfel, atat lumina naturala, cat si cea asigurata de diverse corpuri de iluminat contribuie la desfasurarea activitatilor in siguranta si confort. In plus, lumina potrivita poate ajuta la separarea zonelor intr-o camera si la punerea in valoare a decoratiunilor interioare si a corpurilor de mobilier.

Fiecare camera a casei sau apartamentului tau va trebui sa fie iluminata corespunzator functiilor pe care i le-ai atribuit, asadar va trebui sa iei in calcul corpurile de iluminat inca de la primele etape ale amenajarii, pentru a te bucura de confortul maxim. Pentru a-ti usura aceasta sarcina, ti-am pregatit o serie de recomandari si detalii interesante, care sa te ajute sa gasesti echilibrul perfect intre functionalitate si estetic in fiecare camera a casei tale.

Inainte sa "atacam" fiecare incapere in parte, ceea ce se va intampla in partea a II-a, iti vom oferi cateva sfaturi generale pe care le consideram utile.

Ce sa faci?

- sa folosesti variatoare in camerele casei tale care se bucura si de lumina naturala. Astfel, corpurile de iluminat principale vor putea da exact intensitatea luminoasa de care ai nevoie, in functie de aportul de lumina naturala si activitatea pe care o intreprinzi la un anumit moment. In plus, o lumina puternica ti-ar putea fi de folos atunci cand faci curatenie in casa, insa o intensitate redusa va fi ideala pentru serile la televizor sau momentele in care te pregatesti de culcare.

- sa folosesti mai multe tipuri de corpuri de iluminat intr-o incapere. Lumina provenita dintr-o singura directie este mai putin eficienta decat cea data de mai multe corpuri de iluminat "presarate" in punctele-cheie ale camerei. De asemenea, corpurile de iluminat de diferite tipuri te vor ajuta sa echilibrezi balanta dintre lumina naturala si cea artificiala in orice moment al zilei, contribuind la gradul de confort resimtit.

- sa iei in calcul puterea sursei sau, in cazul in care folosesti becuri de tip LED, intensitatea luminii pe care o ofera acestea. Astfel, pentru iluminatul general ai putea sa mergi pana la 75 W sau echivalent, iar celelalte corpuri de iluminat ar trebui sa difuzeze o lumina de intensitate mai mica.

Ce sa eviti?

- Evita sa alegi un singur corp de iluminat intr-o camera, in speranta ca, daca il dotezi cu o sursa foarte puternica, lumina va fi suficienta pentru intreaga camera. Din pacate, intotdeauna vei avea zone mai intunecate si umbre puternice daca folosesti un singur corp de iluminat (lustra, plafoniera). In plus, lumina puternica este deranjanta si obositoare, generand o stare de disconfort permanent.

- Evita sa asociezi un singur intrerupator pentru toate luminile dintr-o incapere. Este evident ca degeaba vei alege mai multe corpuri de iluminat care sa te ajute in diverse activitati si zone ale incaperii daca toate sunt operate concomitent, lasandu-ti doua variante ineficiente: stinse toate sau aprinse toate. Asadar, intrerupatoarele ar trebui sa fie separate pentru fiecare dintre corpurile de iluminat din camera si dotate cu variator de intensitate.

- Evita folosirea excesiva a iluminatului incastrat. Desi este o solutie deosebita din punct de vedere estetic, dotarea plafonului camerei cu prea multe spoturi incastrate va avea exact efectul opus, acela de disconfort vizual. Mai mult decat atat, daca scafele au o culoare puternica, lumina va reflecta respectiva culoare si pe celelalte suprafete, modificand total designul interior pe care l-ai gandit.

- Alege corpurile de iluminat in functie de inaltimea incaperii. Daca tavanul nu este foarte inalt, atunci lustrele, pendulele sau candelabrele cu dimensiuni mari vor incomoda. In cazul in care plafonul se afla la o distanta considerabila fata de podea, corpurile de iluminat de tipul spoturilor si plafonierelor vor da o lumina confortabila la nivelul podelei.

Postat în Blog eOrion De:
Author