Protectii supratensiuni

Protectii supratensiuni

Supratensiunea electrica reprezinta orice solicitare de tensiune care apare in reteaua electrica depasind, pentru un interval de timp oricat de scurt, valoarea maxima admisa a tensiunii de serviciu. Supratensiunile sunt periculoase prin faptul ca pot provoca strapungerea sau deteriorarea izolatiei si pot provoca incendii sau deteriorarea aparatelor electrocasnice sau a utilajelor si echipamentelor conectate la reteua electrica.
Protectia la supratensiune are rolul de a proteja instalatiile si aparatele electrice de supratensiune prin instalarea unor descarcatoare. Pentru a putea asigura protectia optima, elementele care asigura protectia la supratensiuni trebuie sa fie dimensionate corespunzator.

Protectiile la supratensiune sunt proiectate pentru doua circumstante:
1. Lovituri de traznet. In aceasta eventualitate, pentru protectia la supratensiuni se folosesc descarcatoare electrice montate in tablourile de distributie.
2. Supratensiune electrica accidentala. Echipamentele din zona rezidentiala (apartamente, case, hoteluri etc.) pot fi protejate de supratensiunile aparute pe retea in urmatoarele moduri:
- prin montarea unei bobine MSU, pentru tensiunile ce depasesc valoarea de 255VAC, atasata unui disjunctor din gamele iDPN N, C60, C120, ID
- prin realizarea unei aplicatii folosind un releu de tensiune din gama Zelio Control.