Pune-ti casa intr-o lumina favorabila prin amplasarea corecta a aplicelor

Pune-ti casa intr-o lumina favorabila prin amplasarea corecta a aplicelor

02.10.2019 18:16

Iluminarea locuintei poate parea accesibila oricui, insa acest demers implica echilibrarea balantei dintre utilitate si design (inclusiv proportii si reguli de amplasare a corpurilor de iluminat). In articolul de astazi vom vorbi despre aplice si aportul lor la utilitatea si atmosfera casei tale, astfel incat sa le poti alege si folosi cu lejeritate si incredere.

Prima intrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi este “Ce tip de lumina doresc de la aplica in cauza? Vreau sa contribuie la iluminatul general? Vreau sa mareasca functionalitatea holului? Am nevoie de un accent decorativ, astfel incat sa pot ignora aspectul functional?”. Din moment ce aplicele sunt atat de versatile, exista si cai corecte/gresite de a le folosi, cu atat mai mult cu cat acest segment de corpuri de iluminat cuprinde mii de modele disponibile pe piata din tara noastra.

Situatii si recomandari de pozitionare

Indiferent de incaperea in care le montezi, regula generala este ca aplicele sa fie pozitionate la o inaltime de circa 150-180 cm si, acolo unde este posibil, la circa 2 m una fata de cealalta sau la o anumita distanta egala intre ele daca exista si alte elemente structurale sau arhitecturale ale peretilor. Cu toate ca exista reguli generale de pozitionare si folosire a aplicelor, cu totii stim ca unele reguli pot fi ocolite, in special cand vine vorba de design interior. Asadar, in randurile ce urmeaza vei putea descoperi cateva indicatii generale pentru amplasarea acestor corpuri de iluminat.

- Holuri si culoare. Aceasta situatie este perfecta pentru respectarea regulii de 2 m intre aplice. Daca este vorba de un hol lung, fiecare aplica va produce suficienta lumina incat sa poata acoperi spatiul ce ii revine. In cazul in care doresti sa folosesti aplicele si ca elemente decorative (cate una de fiecare parte a usii sau mai multe aplice la capatul culoarului), regulile de distanta intre aceste corpuri de iluminat pot fi ignorate.

- Incaperile mari. Aplicele pot fi sursa secundara de lumina pe care o cautai! Nu sunt indeajuns de puternice pentru a ilumina intreaga incapere, insa stralucirea pe care o ofera poate fi binevenita in sprijinul iluminatului general.

Un spatiu generos (living sau dormitor) va avea intotdeauna un corp de iluminat principal, precum o lustra sau un candelabru, insa una sau mai multe aplice amplasate strategic pot ilumina o anumita zona sau pot scoate in evidenta o componenta speciala a camerei (un pian, o planta, o sculptura sau un fotoliu cu ornamente).

- Intrarea in casa. Nu sunt foarte multe locuri care pot beneficia la maximum de proprietatile decorative ale aplicelor, insa intrarea in casa este unul dintre acestea. In cazul in care trecerea inspre camere se face printr-un hol, un vestibul sau un antreu, probabil ca deja ai o sursa principala de lumina artificiala, precum un candelabru, o plafoniera sau o lustra. Adaugarea unei aplice pe unul dintre peretii de la intrare va reusi sa creeze o atmosfera calduroasa si primitoare, astfel incat musafirii tai se vor simti intotdeauna bineveniti.

- Spatiile exterioare. Incaperile casei tale nu sunt singurele spatii ce pot beneficia de calitatile aparte ale aplicelor. Exteriorul casei poate fi infrumusetat, de asemenea, cu ajutorul acestor corpuri de iluminat, in special astazi, cand poti gasi o multime de modele superbe de aplice pentru exterior.

Terasa din fata casei poate fi locul ideal pentru a monta una sau mai multe aplice, iar beneficiile nu sunt numai de ordin estetic. Pe langa decorarea acelei zone, vei spori si functionalitatea spatiului exterior printr-o iluminare mai buna pe timp de noapte. Desi aplicele sunt printre cele mai mici corpuri de iluminat pe care le poti folosi in locuinta ta, acestea pot aduce beneficii neasteptate si pot compune sau completa atmosfera din fiecare incapere.

Arunca un ochi prin selectia noastra de aplice, alege modelele care se potrivesc planului tau de reamenajare si bucura-te de posibilitatile pe care aceste corpuri de iluminat ti le vor oferi!

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing