Iluminatul functional - recomandari pentru biroul de acasa

Iluminatul functional - recomandari pentru biroul de acasa

11.09.2019 17:20

In cazul in care “iti iei munca cu tine acasa” sau daca lucrezi exclusiv din confortul propriei locuinte, trebuie sa stii ca eficienta activitatilor tale profesionale nu este garantata numai cu ajutorul unei mese si a laptopului pe care lucrezi. Cu ajutorul unui iluminat LED bine planificat, poti asigura un spatiu de lucru confortabil si stimulant acasa. Poti chiar sa iti imbunatatesti puterea de concentrare, dat fiind faptul ca lumina potrivita te poate face mai alert si mai eficient.

Intensitatea potrivita a luminii pentru spatiul de lucru de acasa

Nu te poti orienta dupa recomandari de genul “nici prea puternica, dar nici prea slaba”, asta-i cert. In cazul in care cauti o informatie precisa pentru iluminarea biroului tau de acasa, standardul european DIN EN 12464-1 iti va oferi detalii practice legate de iluminarea spatiilor interioare de lucru. Iata care sunt cei mai importanti parametri:

- Zona de lucru: 500 lucsi

- Mediul de lucru: 300 lucsi

- Fundalul: 100 lucsi

- Culoarele sau coridoarele: 100 lucsi

Ultimii doi parametri sunt importanti in special pentru iluminatul cladirilor de birouri si spatiilor de lucru complexe, insa primii doi se aplica si biroului pe care il organizezi acasa. Pentru a atinge valoarea de 300 de lucsi, o lampa de birou ar trebui sa aiba o sursa de minimum 600 lumeni. Pentru a putea intelege aceste valori, trebuie sa realizezi ca o zi de vara insorita poate atinge si 100.000 de lucsi.

Lampa de birou ideala

Lampa de birou va fi “aliatul” tau in fiecare zi, asadar trebuie sa te asiguri ca o alegi pe cea mai eficienta. Din punct de vedere al functionalitatii, o lampa cu una sau mai multe articulatii ar putea fi ideala. Aceasta poate fi repozitionata (sau fasciculul de lumina poate fi reorientat) oricand ai nevoie, de exemplu daca intampini probleme cu imprimanta de langa birou sau daca trebuie sa verifici informatiile dintr-o carte asezata langa laptop.

In cazul in care blatul biroului tau nu este suficient de generos incat sa poata acomoda o lampa cu picior, poti alege o veioza cu sistem de prindere in forma de cleste pe care sa o montezi pe unul dintre rafturile de deasupra biroului.

Intrebari precise si raspunsuri concise

1. Ce temperatura de culoare este cea mai potrivita pentru spatiul meu de lucru de acasa?

Temperatura de culoare se masoara in kelvini, dupa cum urmeaza:

- lumina calda: 2.700K

- lumina neutra (naturala): 3.300k pana la 6.500k

- lumina rece: peste 6.500k.

Temperatura de culoare potrivita pentru iluminarea biroului tau de acasa ar trebui sa fie de minimum 4.000K. Lumina intensa din spectrul albastru te poate tine alert, activ si iti mentine concentrarea.

2. Ce tip de becuri sunt potrivite pentru biroul de acasa?

Corpurile de iluminat moderne pot fi folosite cu surse de tip LED, care sunt durabile si economice. Aceasta este si recomandarea noastra, dat fiind faptul ca lumina continua (fara palpait si mici intreruperi) are un efect benefic asupra ochilor tai. In cazul in care te bucuri si de controlul oferit de un variator de tensiune, vei putea ajusta lumina artificiala in functie de momentul zilei si intensitatea luminii naturale.

3. Cum ar trebui sa pozitionez biroul in raport cu geamul din incapere?

Ideal ar fi ca lumina naturala ce intra pe fereastra sa intalneasca suprafata de lucru din lateral-stanga, astfel incat ochii tai nu vor fi in bataia directa a soarelui si nici nu vei face umbra cu corpul asupra biroului si spatiului efectiv de lucru. In acelasi timp, iti poti acorda scurte pauze in care sa privesti in departare pentru a-ti relaxa ochii.

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing