Veioza sau lampadar - care e alegerea potrivita pentru livingul tau?

Veioza sau lampadar - care e alegerea potrivita pentru livingul tau?

09.04.2019 16:21

Dupa cum probabil stii deja, iluminatul general nu este suficient pentru a asigura confortul de care ai nevoie acasa, astfel incat o completare foarte buna poate fi adusa de cel local. Pe langa functionalitate, corpurile ce pot ilumina anumite zone ale unei camere vor imbunatati si personaliza atmosfera din respectiva incapere.

Pentru dormitor si living, camerele casei tale care sunt destinate relaxarii si odihnei, cele mai bune solutii pentru a asigura iluminatul local si a separa diferitele zone de interes sunt reprezentate de veioze si lampadare.

Probabil ca ai observat faptul ca majoritatea colectiilor de corpuri de iluminat contin lampadare deosebite si veioze care sunt, in general, variante miniaturizate ale respectivelor lampadare, astfel incat sa te poti juca cu dimensiunile, formele amplasarea si spatiul, fara sa pierzi din detaliile de decor sau sa faci compromisuri estetice.

Astfel, atunci cand cauti o veioza, trebuie te gandesti daca nu cumva un lampadar s-ar potrivi mai bine in camera si viceversa, iar calitatea materialelor nu trebuie sa fie singurul considerent care sa iti influenteze alegerea. Pe langa materialele si tehnologia folosite in realizarea lampadarului sau veiozei, trebuie sa studiezi si designul, culorile sau finisajul.

Alegerea potrivita

Dupa cum ai putut citi in randurile de mai sus, veioza nu este numai un corp de iluminat practic, ci este indeosebi un obiect de decor care poate puncta un stil anume sau poate scoate in evidenta o zona anume a camerei. Tocmai de aceea, veioza ideala va fi o combinatie ideala intre utilitate si estetic.

In functie de caracteristicile incaperii si pozitionarea pieselor de mobilier, vei putea alege o veioza sau un lampadar, diferenta fiind amplasarea. Astfel, o veioza poate fi asezata pe birou, masuta, noptiera sau pe alte piese de mobilier, iar aceasta va ilumina o zona destinata unei activitati specifice (zona de lectura, birou etc) sau va avea un aport exclusiv estetic, completand decorul pe care l-ai ales.

Lampadarele, in schimb, pot fi asezate direct pe podea, au o inaltime care, in general, depaseste 150 cm, majoritatea modelelor permitand ajustarea acesteia conform cerintelor incaperii si preferintelor utilizatorului.

O mica detaliere a tipurilor de lampadare: cele cu inaltimea ~ 1.50 m sunt utilizate cel mai mult langa fotolii, asigurand nivelul corespunzator de lumina pentru citit, activitati sociale etc. Lampadarele cu inaltimi mari (1.50-2.20 m) pot fi amplasate independent de mobilierul din incapere, ele pot asigura lumina necesara pentru intreaga camera si devin ele insele obiecte de decor. Lampadarele de dimensiuni mari (inaltime ~2.20 m si brat arcuit cu lungimea de 2-3 m) sunt “piesele de rezistenta” ale incaperii si se utilizeaza in interioarele moderne, minimaliste.

Totusi, de retinut faptul ca lampadarele pot "imbraca" in lumina o suprafata mai mare a camerei, insa nu vor putea substitui iluminatul general. Cu ajutorul acestora, te poti bucura de separarea zonelor de activitate dintr-o incapere si de confortul luminii ambientale.

Evident, alegerea unei variante nu o va exclude automat pe cealalta, in special daca incaperea are o suprafata considerabila.

Detalii importante

Daca alegerea unui lampadar este poate mai usoara, dat fiind faptul ca acesta este total independent de celelalte piese ale camerei, o veioza va trebui asezata pe un corp de mobilier, astfel incat va trebui sa iei in considerare exact specificatiile locului in care doresti sa o amplasezi inainte sa o cumperi.

Astfel, indiferent ca trebuie sa alegi un lampadar pentru zona de dining, o veioza pentru noptiera sau una care sa completeze atmosfera din living, iata cateva aspecte importante pe care va trebui sa le iei in considerare pentru a face alegerea potrivita:

- Dimensiuni. Pentru a gasi potrivirea perfecta, va trebui sa cunosti atat dimensiunile veiozei sau lampadarului, cat si cele ale zonei in care le vei amplasa. Astfel, chiar daca o veioza cu picior poate sta foarte bine pe o masuta mica, trebuie sa ai grija ca abajurul prea mare sa nu expuna corpul de iluminat la rasturnarea accidentala.

- Utilitate. Daca vrei un punct luminos sau o zona cu lumina difuza, te poti concentra exclusiv asupra designului de produs, in schimb cititul sau alta activitate concentrata pe detaliu presupune o iluminare clara. In acest caz, lampadarul sau veioza in cauza ar trebui sa aiba un abajur care sa nu filtreze lumina.

- Design. Atmosfera perfecta poate fi construita numai daca toate piesele dintr-o camera sunt imbinate armonios, aici incluzand si corpurile de iluminat. Astfel, cand alegi un lampadar sau o veioza, tine cont de stilul adoptat la amenajarea incaperii, nu numai de designul de produs. In functie de stil, vei observa ca si materialele din care este confectionata veioza vor varia (de la lemnul clasic pana la inoxul modern).

Fiindca exista atat de multe variabile cand vine vorba de necesitatile personale, stil si atmosfera, caracteristici ale camerei sau activitati si preferinte, noi ti-am pregatit sute de modele de veioze si lampadare de toate felurile si pentru toate buzunarele. Trebuie doar sa rasfoiesti categoriile site-ului si cu siguranta vei gasi o veioza sau un lampadar ideal pentru completarea “peisajului” si asigurarea unei atmosfere potrivite in camerele de relaxare si odihna ale casei tale!

Etichete:
Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing