Iata diversele tipuri de lumina artificiala si activitatile pe care acestea le sustin

Iata diversele tipuri de lumina artificiala si activitatile pe care acestea le sustin

25.11.2019 15:32

Ochii nostri sunt adaptati conditiilor naturale de iluminare, asadar probabil cel mai confortabil scenariu va implica intotdeauna lumina naturala. Cu toate acestea, lumina artificiala care se apropie foarte mult de caracteristicile celei naturale (temperatura de culoare, intensitate etc) nu este intotdeauna cea mai potrivita pentru activitatile pe care le intreprindem acasa, la birou sau in alt spatiu interior.

Tocmai de aceea, am decis sa atribuim diversele tipuri de lumina activitatilor pe care acestea le sustin cel mai bine. Evident, aceste recomandari trebuie privite ca optiuni de modelare a spatiilor interioare, nu ca reguli pe care trebuie sa le respecti. Iata, asadar, sugestiile specialistilor nostri!

In functie de culoare, lumina pe care o poti folosi in spatiile interioare poate fi calda, rece, neutra sau poate avea diverse nuante: rosie, albastra, verde. Iata, pe scurt, cateva exemple de utilizare in functie de acest factor:

Lumina calda

Aceasta lumina este cea pe care o ofereau becurile incandescente pe vremuri, iar temperatura de culoare a luminii calde urca pana la valoarea de 3.000-3.500K. Acest tip de lumina are darul de a conferi senzatia de siguranta si relaxare, motiv pentru care este o alegere perfecta pentru serile petrecute in familie, mesele la care inviti toti apropiatii si momentele in care te pregatesti de culcare.

Lumina rece

Incepand de la valoarea de 6.000K, lumina rece este cea care te ajuta sa te concentrezi asupra activitatii pe care o intreprinzi. In plus, aceasta lumina va scoate in evidenta orice detaliu de culoare, textura sau forma, astfel incat poate fi catalogata drept “lumina perfecta pentru lucru”.

In schimb, lumina rece iti poate obosi vederea, motiv pentru care nu este cea mai potrivita alegere pentru dormitor sau living. Lumina alba este intalnita in birouri si spatii de lucru, in baie si in bucatarie (in special deasupra blatului de lucru), cat si in spatiile de depozitare sau chiar in frigider.

Lumina neutra

Intre cele doua tipuri de mai sus se afla lumina neutra , iar aceasta poate inlocui, in anumite conditii, ambele variante. Atunci cand vrei sa dotezi corespunzator un spatiu multifunctional (care va gazdui atat activitati ce necesita atentie la detalii, cat si activitati relaxante), aceasta lumina este solutia.

Lumina colorata

In functie de nuanta, lumina colorata intens iti poate transmite o anumita stare de spirit. Daca rosul este nuanta acceptata universal ca simbol al senzualitatii, albastrul sau violetul (folosite ca accent sau in zone cheie ale incaperii) pot imbunatati “vibe-ul” unei petreceri sau pot insoti cu succes o seara de jocuri pe televizor cu prietenii.

Desi poate nu faceai o distinctie intre cele doua, lumina difuza si cea directa pot avea impact diferit asupra spatiului, in special din prisma activitatilor intreprinse acolo. Iata cateva exemple in acest sens:

Lumina difuza

Probabil ca nu-ti vei gasi confortul in niciun moment in care ai senzatia ca lumina iti bate fix in ochi, motiv pentru care abajururile lustrelor au scopul de a filtra/dispersa lumina, “imprastiind-o” uniform in toata camera. Astfel, aceasta lumina “blanda” va veni in sprijinul relaxarii, asigurand o atmosfera deosebita in living, dormitor si alte spatii de odihna. Vei observa, de asemenea, ca multe dintre candelabrele pe care le poti gasi in oferta marilor producatori au becurile orientate in sus. Aceasta este o alta cale de a asigura o distribuire mai prietenoasa a luminii in incapere.

Lumina directa

Lumina directa (fara interferente intre sursa de iluminat si suprafata iluminata) este perfecta pentru activitatile ce necesita atentie la detaliu, asadar banda LED sau spoturile incastrate in mobilierul de deasupra blatului de bucatarie nu vor avea niciodata elemente semi-opace.

Distanta este un alt detaliu important in iluminat, motiv pentru care lumina oferita de corpurile de iluminat amplasate pe tavan va fi diferita (si va avea alte functii) de cea care parcurge distante scurte. Iata cateva exemple:

Lumina “de distanta”

Corpurile de iluminat dispuse pe tavan (plafoniere, lustre, candelabre) indeplinesc conditii de siguranta, astfel incat lumina oferita de aceste corpuri va fi suficienta pentru a intreprinde activitatile in siguranta, insa insuficienta pentru a putea citi comod sau pentru a distinge detaliile fine. Practic, cu cat distanta de la sursa de iluminat la suprafata iluminata va creste, cu atat lumina va oferi mai putina claritate.

Lumina de apropiere

Lumina care se concentreaza precis asupra unei suprafete va servi un scop bine definit. Un bun exemplu in acest sens ar fi lampa de birou, care va acoperi o suprafata mica, insa te va ajuta sa observi fiecare detaliu. Din aceeasi perspectiva a distantei, scarile sau holurile vor fi dotate si cu aplice, astfel incat lumina “aruncata” de la o inaltime mai mica va fi de ajutor in sesizarea particularitatilor podelei (trepte, praguri, inclinari, suprafata alunecoasa etc).

Indiferent de caracteristicile luminii pe care o folosesti, recomandarea noastra este sa alegi surse eficiente pentru corpurile de iluminat pe care le montezi in locuinta ta. Pe langa un consum redus de energie care se va reflecta si in factura lunara, vei avea si satisfactia data de grija pe care o porti mediului inconjurator prin gestionarea inteligenta a resurselor. Mai multe detalii despre sursele moderne de iluminat poti gasi AICI.

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing