Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a II-a

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a II-a

19.04.2018 17:49

Minimalism

Într-un spațiu construit din elemente cu forme primare și suprafețe simple - fără detalii violente, cu texturi discret armonizate - până la 3d și cromatică neutră - fără contraste și preferențial albe, se potrivesc corpuri de iluminat cu look minimalist, monocrome și surse cu intensitate pana la mediu.

Pentru un efect accentuat, aceste corpuri de iluminat pot fi integrate în suprafețele tavanelor, pereților sau pardoselilor, cu iluminat direct sau indirect, dupa trasee geometrice riguroase sau aleatorii. Sursele vor acoperi temperaturile de culoare albă, neutră - caldă, deci lumina de culoare albă, alb - gălbuie. Piesele de autor, lămpile, veiozele, lampadarele sunt puse în valoare maximă în acest mediu, în care se prezentă și este decisivă acțiunea umană.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

Organic

Copilul natural al minimalismului, spațiul este constituit din elemente naturale expuse: piatră, lemn, vegetație. Este bogat în texturi natural, coordinate, și are o cromatică peisageră în tonuri de bej, maro, gri, verde, albastru, orange, galben. El primește cu voluptate corpuri de iluminat cu forme organice, curbe, consistente, realizate din sticlă, lemn, hârtie, ceramiă.

De asemenea acestea pot fi și cu surse de lumină de culoare caldă, alb - gălbuie, cele principale fiind amplasate la înalțime (lumina solară), iar cele pentru iluminatul local și decorativ de obicei mascate sau integrate obiectelor sau mobilierului.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Industrial

Încăperile de locuit configurate în stil industrial sunt realizate cu materiale specifice: beton aparent, pardoseli turnate, tavane nefinisate, instalații aparente. Acestea se pretează la corpuri de iluminat cu aspect tehnic - rezolvări inginerești îndraznețe, adeseori însolite, de obicei de dimensiuni peste medii sau mici. Corpurile de iluminat pot fi așezate în serii, fiind finisate în culori neutre: gri sau negru.

De asemenea cele destinate accentelor pot fi de culoare: roșie, galbenă, aurie, cu conuri de iluminare controlată. Sursele cu filament expus și lumina galbuie valorifică zonele funcționale sau pe cele de accent și contrastează plăcut cu pasajele umbrite ale spațiului, generând vibrația specifică industrială.

High tech

Într-o încăpere definită cu forme, materiale și tehnologii contemporane, cu aspect impecabil, inovator, prietenos, creatorii de corpuri de iluminat pot oferi soluții personalizate, realizate din materiale pretioase cu prelucrări deosebite, acestea fiind în final adevarate opere de artă.

Foarte important în acest caz este sistemul de acționare al iluminatului. Printre acestea amintim comanda de la distanță, automatizarea, dimmerizarea și integrarea în sistemul de management energetic, de confort și siguranță al casei.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Vintage / Shabby chic

Industria corpurilor de iluminat realizează astazi toate finisajele originale sau antichizate, patinate, uzate, care, aplicate modelelor de lampi consacrate, revitalizate sau inventate, sunt capabile să completeze orice interior dându-i un parfum de epocă.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Clasic

O locuință istorică. Sute de ani de experiență în fabricarea corpurilor de iluminat în Europa oferă azi cele mai potrivite soluții de lămpi clasice din cristal, metal, lemn sau pânză pentru fiecare tip de încăpere și stil. Pentru un rezultat optim, amplasarea lor și nivelul de iluminare trebuie să urmărească principiile de compoziții originale.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Fusion

În aceeași încăpere, stiluri diferite de finisaje și mobilier, perfect armonizate ca formă, textură și culoare își găsesc corespondentul în creații de corpuri de iluminat, renăscute din principii și exemple clasice prin tehnologii și materiale contemporane.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial

Articol realizat cu sprijinul arh. Marius Turcu.


Echipa noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru orice detalii legate de iluminat și materiale electrice, atât de interior cât și de exterior. Contactează-ne!

Postat în Blog eOrion De:
Florin Anania