Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

20.04.2018 17:43

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

O veioză, un lampadar sau o lampă de birou creează un spațiu destinat învățatului și cititului sau o atmosferă odihnitoare în toată încăperea.

Un pendul deasupra mesei, un lampadar lângă un fotoliu sau o canapea vor crea mici oaze de calm și relaxare, să savurezi o cina în tihnă, să citești sau chiar să lenevești.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

Fie că se utilizează corpuri de iluminat (lustre, aplice, lampadare, veioze, spoturi) din aceeași colecție, fie din colecții separate, armonizate între ele sau cu alte obiecte din ambient, totul e ca ele să funcționeze și să arate ca un întreg. Aici e vorba de imaginație, nu există limite. Daca interiorul obținut e confortabil, culorile și formele sunt în armonie, scopul a fost atins.

Sursele de lumina (becurile) alese se recomandă să fie cu lumina caldă sau neutră. Sursele LED cu lumină rece au fost scoase din fabricație, deoarece s-au realizat studii care arată că lumina lor este dăunătoare ochilor. Iluminarea tablourilor, a oglinzilor sau a posterelor se face cu ajutorul lămpilor de tablou, concepute astfel încât lumina să ajungă pe tabloul respectiv, fără a apărea efectul de orbire.

Cei care privesc înspre tablou sunt în afara razei de iluminare, ceea ce este încă un mod de a crea confort. Gama de lampi de tablou este mare: sunt lămpi de tablou clasice, moderne, cu LED, cu întrerupător pe fir sau legate direct la circuitul electric al casei.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

Iluminatul oglinzii fie în baie, fie la măsuța de toaletă este iarași un mod de utiliza practic sursele de iluminat pentru a crea confort și un mod de a personaliza.

Sfat 

Utilizați sursele (becurile) argintate / cromate pe jumătatea burei pentru a evita efectul de orbire și pentru a crea senzația de mediu profesional, cum găsim pe platourile de filmare. Acest lucru se poate aplica în cazul în care corpurile de iluminat nu au surse LED incluse.

Tendințe în sistemele de iluminat rezidențial - Partea a III-a

Iluminatul în mobilier este reprezentat practice de surse LED de diverse forme, integrate în interiorul dulapurilor, pe contur. Acestea devin active cu ajutorul balamalei și luminează interiorul acestora.

Sursele LED deasupra bancului de lucru / a bufetului, în bucatarie, sunt iarăși un mod simplu de a crea confort. Consumul de energie electrică al surselor LED pentru această destinație este extreme de redus, iar confortul este invers proporțional acestuia.

Prin cele trei părți ale articolului despre tendințele în sistemele de iluminat rezidențial am ilustrat câteva din trendurile care se manifestă în iluminatul rezidențial de lux. Aceasta e o activitate unde cercetarea și exercitiul artistic și tehnologic sunt într-o competiție continuă.

Astfel se urmăresc toate solicitările societății de consum: economie energetică, sustenabilitate, protecția mediului, siguranța utilizatorului, durabilitate, concepte artistice, aspect, identitate și preț.

Articol realizat cu sprijinul arh. Marius Turcu.


Echipa noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru orice detalii legate de iluminat și materiale electrice, atât de interior cât și de exterior. Contactează-ne!

Postat în Blog eOrion De:
Florin Anania