Ce surse de iluminat folosesti? Becuri LED versus surse incandescente

Ce surse de iluminat folosesti? Becuri LED versus surse incandescente

07.06.2019 14:03

De multe ori auzi ca becurile LED sunt mult mai bune decat cele clasice, incandescente, si ca acestea te pot ajuta sa faci o economie considerabila la factura de electricitate, insa este aceasta afirmatie adevarata? Care sunt adevaratele avantaje si dezavantaje ale celor doua tehnologii si cum se explica faptul ca amandoua solutiile sunt disponibile pe piata, in cazul in care una ar fi mai performanta decat cealalta?

Toate intrebarile de mai sus sunt in mintea oricarui cumparator de corpuri de iluminat, insa putini specialisti pot oferi raspunsurile potrivite si te pot ghida catre solutia potrivita pentru tine. Tocmai de aceea, in randurile de mai jos vei descoperi avantaje si dezavantaje atat in cazul becurilor LED, cat si in situatia in care folosesti surse de iluminat incandescente, intr-o comparatie la finalul careia vei cunoaste precis caracteristicile si beneficiile fiecarui bec din casa ta.

Becuri clasice (incandescente)

Becurile clasice folosesc principiul incandescentei, astfel incat acestea incalzesc un filament metalic pana la punctul in care este generata lumina. Filamentul se afla intr-un glob de sticla care poate fi vidat sau umplut cu un gaz inert.

Avantajele becurilor incandescente

- Becurile clasice implica costuri de fabricare foarte mici, astfel ca ele au si un pret de vanzare mic. In plus, becurile cu incandescenta sunt disponibile si adaptabile unei mari varietati de voltaje, corpuri de iluminat si tipuri de curent (alternativ sau direct). Practic, se potrivesc oriunde si sunt cele mai ieftine surse de iluminat de pe piata.

- Un atu mai putin cunoscut al becurilor clasice este faptul ca acestea redau culoarea cu o fidelitate extraordinara. Indicele de redare a culorii (CRI) pentru un bec incandescent cu o temperatura de culoare de 2700K este 100 (scor perfect). Odata cu cresterea temperaturii de culoare, acest indice poate scadea usor, insa niciodata sub valoarea de 95, fiind un scor excelent.

Dezavantajele majore

- Becurile incandescente au cea mai slaba eficienta de pe piata, cu valori de circa 10 lumeni per watt. Din pacate, cea mai mare parte (aproximativ 90%) a energiei consumate se pierde in procesul de generare a caldurii.

- Becurile clasice au cea mai mica durata de viata de pe piata surselor de iluminat. Media este pe undeva pe la 1.200 de ore de functionare. Astfel, cu toate ca acestea sunt foarte ieftine, va trebui sa cumperi cam 50-100 de bucati pentru a atinge durata de viata a unui singur bec LED. Din aceasta perspectiva, raportul cost/eficienta este deosebit de slab.

Mici inconveniente

- Becurile ce folosesc principiul incandescentei sunt omnidirectionale, aceasta insemnand ca ele lumineaza 360 de grade pe orice axa (“arunca” lumina in toate directiile). Desi poate nu percepi astfel, insa aceasta este o mica ineficienta a sistemului, fiindca jumatate din “cantitatea” de lumina trebuie captata si redirectionata catre zona/suprafata ce necesita iluminare.

Utilizarea becurilor incandescente

De cele mai multe ori, becurile clasice sunt folosite la iluminatul rezidential si de interior. Acestea nu sunt optime pentru iluminarea spatiilor exterioare din cauza duratei limitate de viata si a ineficientei energetice.

Becuri LED

LED inseamna Dioda care Emite Lumina (Light Emitting Diode). Dioda este o componenta cu doi electrozi (anod si catod) prin care trece curentul electric, iar traseul este unidirectional (intra prin anod si iese prin catod). Diodele sunt produse din materiale semiconductoare, precum seleniul sau siliconul, astfel incat atunci cand curentul circula prin acesti semiconductori, efectul este de generare a luminii. Practic, este opusul celulei fotovoltaice (care capteaza lumina si o transforma in energie electrica - panou solar).

Avantajele becurilor LED

- Becurile LED au o durata de viata deosebit de lunga in comparatie cu oricare alta tehnologie de iluminare (inclusiv sursele fluorescente si LPS, insa in special comparativ cu cele incandescente). Becurile LED de generatie noua pot lumina chiar si pana la 100.000 de ore.

- Sursele LED sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, cu mult peste orice alta solutie de iluminat disponibila pe piata. Astfel, pe langa faptul ca acestea consuma foarte putina energie pentru a genera caldura, emit lumina in mod directionat (180 de grade - semisfera), astfel incat nu este nevoie de redirectionare.

Mici beneficii

Pe langa avantajele prezentate mai sus, exista si unele detalii mai mici care pot face diferenta in favoarea becurilor LED:

- lampile cu surse LED nu mai au nevoie de accesorii de redirectionare a luminii;

- becurile LED pot fi produse pentru a genera orice culoare a spectrului fara a avea nevoie de filtru;

- becurile LED pot avea dimensiuni mult mai mici decat celelalte solutii tehnice de iluminat;

- sursele LED nu au nevoie de timp pentru a se incalzi sau a se raci (lumineaza instantaneu).

Dezavantaje

- In general, becurile LED sunt mai scumpe decat celelalte surse de iluminat de pe piata, insa pretul lor scade odata cu cresterea productiei de unitati in fiecare an, fiind deja o solutie adoptata la scara larga.

Utilizarea becurilor LED

Prima utilizare a acestei solutii a fost in circuitele electronice pentru computere. De atunci, becurile LED au ajuns sa fie folosite semafoare, firme luminoase si, recent, la iluminarea spatiilor interioare si exterioare. Becurile LED reprezinta o solutie foarte buna pentru sali de sport, depozite, scoli si cladiri cu destinatie comerciala. Sunt, de asemenea, ideale pentru spatiile mari destinate publicului (ce necesita o lumina puternica si eficienta pe o suprafata extinsa), iluminatul public, iluminatul parcarilor si alte spatii de acest tip.

Utilizarea casnica a becurilor LED a cunoscut, de asemenea, un trend ascendent, devenind deja un obiect comun din casele noastre.

Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing