Și totuși, ce sunt LED-urile? Cum aleg sursele de iluminat/becurile cu LED?

Și totuși, ce sunt LED-urile? Cum aleg sursele de iluminat/becurile cu LED?

07.08.2018 18:28

Ce este un LED?

Un LED (Light-emitting diode) este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n. Efectul este o formă de electroluminescență.

La început, LED-urile au fost utilizate ca indicatori în cadrul dispozitivelor electronice, dar în prezent au început să fie utilizate în aplicații de putere ca surse de iluminare. Culoarea luminii emise depinde de compoziția și de starea materialului semiconductor folosit și poate fi în spectrul infraroșu, vizibil sau ultraviolet.

Scurt istoric

Electroluminescența a fost descoperită în anul 1907 de către H. J. Round, iar în anii ’20, rusul Oleg Vladimirovich Losev a creat primul LED. Abia în anul 1961, s-a descoperit radiația infraroșie pe care o știm cu toții în zilele noastre, datorită încercărilor lui Bob Biar și Gary Pittman. După mai bine de 10 ani a apărut și primul led de culoare galbenă, datorită unui student pe nume M. George Craford.

Cunoscută ca fiind prima corporație care a fabricat LED-urile pe scară largă, cei de la Monsato Corporation, au facilitat preluarea tehnologiei de către cei de la Hewlett Packard, care au folosit-o în primele calculatoare alfanumerice.

Odată cu trecerea timpului

Au aparut LED-uri cu o capacitate mai puternică, cercetatorul Shuki Nakamura, fiind primul care a creat un astfel de LED. De menționat e faptul că în 2008, cel mai puternic LED comercializat avea o eficiență de 90 lm/W, echivalentul fiind un bec obișnuit de 75W.

oLED

Inovația actuală - OLED

De curând, cercetătorii au împins tehnologia din ce în ce mai departe. Cerințele au devenit din ce în ce mai mari. Televizoarele, tabletele și telefoanele mobile au început să adopte această nouă tehnologie fascinantă.

Astfel a apărut OLED, sau LED organic, o componentă electronică în formă de folie subțire și luminoasă, făcută dintr-un material organic, semiconductor. Marele avantaj este că, acum, paleta de culori este îmbunătățită, arătând din ce în ce mai realist. Un alt mare avantaj al OLED-urilor față de LED-uri, îl reprezintă consumul redus de curent electric.

Caracteristicile sursei/becului cu LED:

  • 1. Puterea - Becurile LED nu ar trebui alese dupa putere, căci eficiența de iluminare diferă de la un producator la altul, astfel încât două becuri cu aceeași putere pot emite o lumină diferită ca și intensitate.
  • 2. Intensitatea luminoasă - Lumenii indică fluxul luminos al unei surse de lumină, nu consumul, așa cum era în cazul watilor pentru becurile cu LED și nu numai, fiind o unitate de masură mai bună, deoarece indică ce contează cu adevărat și anume nivelul de luminozitate al unui bec.
  • 3. Eficiența energetică - Eficiența LED-urilor o confirmă raportul consum/luminozitate emisă. Un bec cu incandescență folosește până la 10% din energie pentru iluminat, iar restul de 90% se pierde, fiind transformată în căldură și radiații. În cazul LED-urilor vorbim de o eficiență energetică mai mare, cel puțin 90% din energie fiind transformată în lumină.
  • 4. Durata de viață - Becurile cu LED au în general o durată de viața foarte mare (zeci mii ore de funcționare, față de 1000 de ore de funcționare în cazul surselor cu incandescență).

Vă invităm să consultați tabelul de mai jos, pentru a descoperi evoluția carcacteristicilor tehnice ale LED-urilor, în doar 5 ani.

5. Temperatura de culoare

Becurile cu incandescența emit o lumină galbenă de temperatură de culoare 2700-2800K. Multe becuri cu LED au acest parametru la nivelul de 3000K, având o culoare ceva mai albă, dar la fel de confortabilă. Culoarea becurilor cu temperatura de 4000K este numită "alb neutru" și este mai potrivită pentru birouri și alte spații de lucru.

Se consideră că o culoare albă crește productivitatea, în timp ce una de nuanță gălbuie încurajează relaxarea, de aceea în locuință trebuie să ardă becuri cu o lumină caldă de cel mult 3000K. Becurile cu temperatură de culoare de peste 5000K sunt destinate spațiilor industriale și nu sunt potrivite pentru locuințe.

6. Tensiunea de alimentare

Becurile LED sunt produse pentru tensiuni de 220-230V, 24V și 12V. În soclul becului cu LED se montează diferite tipuri de drivere, majoritatea având funcția de stabilizare. Asta înseamnă că luminozitatea becului rămâne constantă indiferent de variațiile tensiunii electrice din rețea.

Pe scurt, avantajele surselor LED (becuri, tuburi) sunt:

  • Eficiență ridicată (produc 100 de lumeni folosind doar 1 watt de curent);
  • Dimensiune redusă;
  • Rezistență (față de becurile fluorescente CFL, becurile economice LED se distrug mai greu);
  • Durată de viață îndelungată;
  • Lumină de intensitate variabilă  (se obține închizând și deschizând LED-ul cu frecvențe diferite);
  • Nu conțin mercur (un avantaj dacă ne raportăm la tuburile fluorescente).

LUMEN VS WATT

Tabel echivalență Lumen vs Watt 

Lumen

Consum Watt (W) Bec LED

Consum Watt (W) Bec Clasic

150

1,5 – 2

15

250

3

25

450

4

40

500

5

50

600

7-8

60

900

9-10

80

1400

18-20

100

Dintre corpurile de iluminat cu LED si accesoriile cu LED, cele mai cumpărate sunt: Large LED Panel, lanterna LED reincarcabila, proiectorul LED Emos, sau plafoniera rotunda LED IP44. Acestea sunt doar câteva exemple de produse cu LED care te-ar putea ajuta, asigurânu-ți o iluminare mai bună cu consum redus.

Echipă noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru orice detalii legate de iluminat și materiale electrice, atât de interior cât și de exterior. Contactează-ne!

Postat în Blog eOrion De:
Florin Anania