Ce inseamna folosirea corecta a luminii si care este importanta unei lustre in fiecare incapere

Ce inseamna folosirea corecta a luminii si care este importanta unei lustre in fiecare incapere

30.07.2019 15:17

Un proiect de iluminare a unei locuinte conceput si aplicat in mod corect poate face diferenta dintre o senzatie de tensiune permanenta si confort functional si vizual optim. Daca vrei sa te bucuri de o atmosfera placuta, un detaliu decisiv este alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru fiecare camera. Tocmai de aceea, in randurile ce urmeaza ti-am pregatit o serie de recomandari ce se vor dovedi deosebit de utile in momentul in care vei alege lustrele, aplicele, plafonierele, lampadarele, candelabrele si veiozele cu care sa luminezi fiecare incapere a casei sau apartamentului tau.

Grade de detaliu

Chiar daca suna dificil, va trebui sa faci un exercitiu de imaginatie si sa vezi fiecare camera ca avand mai multe grade de detaliu, iar aceste grade vor corespunde utilitatii si criteriilor estetice. De exemplu, primul grad de detaliu este asigurat de iluminatul general, astfel ca folosirea unei lustre amplasate central poate reprezenta pana la 75% din stralucirea camerei. De obicei, acest prim grad de lumina este necesar si decisiv pentru desfasurarea in conditii de siguranta a traficului din incapere. Practic, este esential pentru a te ajuta sa eviti mobilierul din camera, mai ales cu degetul mic. In situatia incaperilor cu o suprafata mare, sfatul este sa montezi mai multe lustre sau plafoniere pentru a asigura functionalitatea camerei.

Cel de-al doilea grad de detaliu, iluminatul local , va spori siguranta si te va ajuta sa castigi precizie. Aceasta lumina isi va dovedi utilitatea atunci cand vei intreprinde activitati ce presupun un plus de atentie: citit, barbierit sau gatit. Pentru a "pregati terenul" cat mai bine, este ideal sa iei in considerare activitatile din fiecare incapere chiar din momentul proiectarii sau modificarii traseului electric, astfel incat sa eviti completarea cu circuite trase aparent, necesare corpurilor secundare de iluminat. Fiindca lumina unei lustre sau plafoniere nu este suficienta pentru astfel de activitati, iluminatul de serviciu va presupune folosirea altor tipuri de corpuri de iluminat: aplice, lampadare sau chiar o banda LED.

Lumina de accent va fi al treilea grad de detaliu din exercitiul de imaginatie de astazi, insa aceasta nu este obligatorie in cazul apartamentelor. Fiind un tip de iluminat ce serveste ca element vizual decorativ, iluminatul de accent este indicat cu precadere in living. Folosind iluminatul de accent, vei putea puncta foarte subtil cateva detalii ale mobilierului sau vei putea crea un efect vizual interesant pe unul din peretii incaperii.

O recomandare foarte importanta atat pentru confort, cat si pentru atmosfera, este ca pe langa lustre, aplice si alte corpuri de iluminat, sa alegi si solutiile tehnice potrivite pentru a controla fiecare grad de lumina din incapere. O optiune simpla si eficienta ar fi sa instalezi variatoare de tensiune (dimmere), astfel incat sa ai posibilitatea de a controla precis intensitatea luminii in fiecare moment al zilei. Pe deasupra, va trebui sa te asiguri ca becurile cu care echipezi fiecare corp de iluminat dintr-o incapere au aceeasi temperatura de culoare. In caz contrar, lumina din camera respectiva poate deveni obositoare.

Identificarea lustrei potrivite

Randurile de mai sus au expus faptul ca iluminatul general este o conditie esentiala a functionalitatii fiecarui spatiu interior, asadar, in continuare, vei afla ce criterii sunt relevante in alegerea lustrei ideale.

Numarul de becuri

Daca lumina unei lustre trebuie sa acopere circa trei sferturi din necesarul de lumina al camerei, o prima recomandare ar fi sa alegi numarul de becuri (si puterea acestora) in functie de dimensiunile incaperii. Evident, situatia perfecta include posibilitatea controlarii intensitatii luminoase cu precizie, iar acest lucru este asigurat de montarea variatoarelor de tensiune.

Dimensiunea

Marimea lustrei pe care o alegi trebuie sa corespunda dimensiunilor incaperii, locului in care o vei monta si dispunerii pieselor de mobilier in camera respectiva. Ca regula generala, insa, distanta de la un punct extrem al lustrei pana la orice piesa de mobilier din camera trebuie sa depaseasca 80 de centimetri pentru a asigura conditiile optime de folosire si o atmosfera placuta.

Designul

Fiindca lustrele nu reprezinta un detaliu minor al camerei, ci sunt elemente functionale si decorative adesea pozitionate central in fiecare incapere, designul este un considerent foarte important in alegerea fiecarei lustre. Astfel, in functie de stilul pe care il alegi in decorarea locuintei tale, noi iti punem la dispozitie game deosebit de diversificate de lustre si alte corpuri de iluminat de la cei mai apreciati producatori din industrie. Colectiile de lustre din care poti alege cuprind corpuri de iluminat clasice si moderne, cu diverse forme (complexe, organice, geometrice, minimaliste), finisaje (cromat, antichizat, lucios, mat), materiale (lemn, sticla, metal, plastic, stofa) si culori (puternice, contrastante, discrete).

Etichete:
Postat în Blog eOrion De:
Shop Marketing