Iluminatul terenului acoperit de baschet, volei, handbal

Iluminatul terenului acoperit de baschet, volei, handbal

09.09.2017 12:50

În prezent, cele mai recomandate sunt sursele de lumină LED, ținând cont că sunt economice, durabile, rezistente, performante, iar tehnologia LED este în continuă dezvoltare și prețurile sunt din ce în ce mai competitive. Sursele LED furnizează lumină puternică, cu vizibilitate ridicată, fără umbre nedorite sau zone de întuneric, are intensitate reglabilă și nu necesită timp de încălzire pentru a ajunge la intensitate maximă.

O soluție optimă, ce întrunește toate cerințele de mai sus, o reprezintă proiectoarele cu surse LED.

 Cerințe de bază ce trebuie îndeplinite pentru iluminatul profesional al terenului de baschet:

1. Nivel de iluminare de 1000 lx

Este necesar pentru transmiterea televizată a meciurilor și este, totodată, cerință pentru omologarea sălii de sport în circuitele sportive (FIBA, Liga Campionilor, etc).


2. Automatizarea sistemului de iluminat

Permite realizarea unor scenarii de jocuri de lumini folosite la intrarea echipelor, spectacolul dintre reprize, premierea câștigătorilor etc. Prin automatizare se realizează și economie de energie electrică, prin setarea nivelului de iluminare în funcție de necesități:

-40% pentru curățenie
-70% pentru antrenamente
-100% pentru competiție.


3. Evitarea efectului de orbire

Se realizează prin reglaje fine în funcție de specificațiile proiectului (un anumit număr de grade în diverse planuri).


4. Iluminarea uniformă

Presupune evitarea efectului de zebră (dungi luminoase ce alternează cu dungi întunecate și se obține din proiectare (alegerea corpurilor de iluminat în funcție de caracteristicile tehnice, lucru ce duce mai departe la stabilirea numărului corpurilor de iluminat necesare).

Pe lângă proiectoare se mai pot utiliza și corpurile de iluminat de tip “oală”. Acestea au reflectorul realizat din aluminiu, sursa halogenuri metalice, formă rotativ simetrică și sunt concepute pentru montaj suspendat. Sunt recomandate pentru iluminatul spațiilor înalte: arenele sportive din școli, grădinițe, holuri, spații publice, depozite, fabrici.

Nu sunt recomandate pentru iluminatul arenelor sportive acoperite profesionale, deoarece nu se pot obține performanțele proiectoarelor cu LED, nici funcțional (automatizare, scenarii de iluminat), nici din punct de vedere al randamentului energetic.

Proiectoarele DE TIP OALA - Iluminatul terenului acoperit de baschet, volei, handbal


Echipa noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru orice detalii legate de iluminarea unui teren de baschet, atât de interior cât și de exterior. Contactează-ne!

Postat în Blog eOrion De:
Florin Anania