Cum aleg o lampă cu senzor? Cum aleg senzorii pentru casa mea?

Cum aleg o lampă cu senzor? Cum aleg senzorii pentru casa mea?

11.09.2017 13:25

Trebuie să cunoaștem unele aspecte legate de senzori, de lămpile cu senzori, pentru a avea siguranță că alegem ceea ce este potrivit.

În funcție de realitatea din teren (o instalație electrică și de iluminat existentă, o renovare completă sau o cladire nouă) se poate opta fie direct pentru lămpi cu senzor integrat, fie pentru amplasarea unor senzori pe diverse circuite, care să comande un anumit număr de corpuri de iluminat.

Ca să facem alegeri corecte, fără a cheltui inutil, e bine să știm câteva lucruri legate de senzori.

Senzorii folosiți pentru economisirea energiei electrice (și în final, a banilor) sunt de mai multe tipuri, în funcție de utilizarea lor:

1. Senzori crepusculari: activează sistemul de iluminat la lăsarea serii (la o anumită intensitate luminoasă prestabilită);
2. Senzori de mișcare pentru interior;
3. Senzori de mișcare pentru exterior.

În funcție de tehnologia folosită, senzorii pot fi:

1. Pasiv-infraroșu: reacționează la sursele de căldură în mișcare;
2. Ultrasunete: cuprind întreaga clădire;
3. Înaltă frecvență: trec prin pereții subtiri;
4. Detecție prezență persoane: detectează prezența persoanelor și numărul acestora.

Cel mai des folosiți sunt senzorii de mișcare.


1. Ce fac senzorii de mișcare?

Aprind lumina în mod automat atunci când detectează mișcare si apoi o sting când mișcarea lipsește, într-un anumit interval de timp. Prin urmare sunt câteva avantaje simple:

 • - Confort: nu mai e nevoie să cauți întrerupătorul pe întuneric, lumina se va aprinde automat când detectează mișcare; din acest motiv sunt des folosite la intrarea în imobil, pe holuri și căi de acces;
 • - Economie: nu mai ai cum să uiți lumina aprinsă, se stinge automat;
 • - Siguranță: aprinderea luminii la detectarea mișcării descurajează posibilii infractori;
 • - Sistemele video de securitate ce au nevoie de lumină pentru înregistrările video.


2. Unde vrei să utilizezi senzorii de mișcare, interior sau exterior?

Diferențele dintre senzorii de mișcare de interior și cei pentru exterior sunt legate de modul de detecție (senzorii utilizați) și de gradul de protecție la umiditate.

Gradul de protecție la umiditate:

IP= gradul de protecție internă; un standard internațional ce indică protecția componentelor electrice și etanșeitatea lor față de factorii de mediu; cu cât cifra este mai mare cu atât protecția este mai bună.

Pentru interior o astfel de protecție este IP 20, iar la corpurile din baie este bine de folosit IP44; în schimb corpurile de exterior trebuie să aibă minimum IP44.

Senzorii utilizați (gradul de detecție)

Pentru interior: doar senzori HF (High Frecvency) sau senzori radar ce emit unde ultrasonice de frecvențe înalte și recepționează ecoul acestora; surprind orice mișcare, cât de mică. Senzorul HF este complet încorporat în abajur și nu se vede în exterior, rezolvând astfel și aspectul estetic.

Pentru exterior: doar senzori PIR, cu infrarosu, ce detectează surse de căldură in mișcare și care sunt mai puțin sensibili la mișcare ca cei HF; cu alte cuvinte, nu se aprinde lumina la mișcarea frunzelor.

3. Montare pe tavan, pe perete sau pe sol?

Pentru interior, majoritatea lămpilor se pot amplasa pe perete sau tavan (aplice sau plafoniere). Pentru exterior lămpile se pot monta fie pe pereții exteriori, pe colțurile casei, sub copertine, pe ușa de garaj sau chiar pe pământ, în dreptul aleilor (aplice, plafoniere, felinare).


4. Raza de acțiune a senzorului

Pentru interior: senzorii HF au acoperire de 360˚ si o rază de acțiune pana la 8 m.

Pentru exterior: senzorii PIR acoperă distanțe de 2-14 m și au unghiuri de detecție între 130˚ si 360˚; la unii senzori profesionali se poate ajusta raza de acțiune și distanța, asta pentru a nu detecta mișcare din curțile vecine.


5. Reglaje suplimentare în funcție de nevoi specifice

 • - să poți pivota corpul senzorului pe verticală sau orizontală;

 • - să aibă inclus un fotosenzor; astfel, dacă aleea din curte este luminată discret, atunci când trece cineva va fi luminat la maxim;

 • - setări standard: reglarea timpului de aprindere, a unghiului de detecție, posibilitatea de limitare a razei de acțiune, reglarea zonei de detecție prin pivotare sau obturare;

 • - setari de performanță: setarea gradului de iluminare, aprinderea treptata ori setarea pragului de crepuscularitate pentru evitarea aprinderii inutile pe timpul zilei, setarea aprinderii simultane a mai multor corpuri de iluminat sau a altor dispozitive.


6. Economie de energie

Deși iluminatul cu senzor de mișcare este în sine economic, cele mai multe corpuri de iluminat cu senzor funcționează cu becuri clasice care consumă multă energie. Problema se rezolvă usor prin înlocuirea surselor cu incandescent (becurile obișnuite) cu sursele LED.


7. Ce plătești la o lampă cu senzor de mișcare încorporat?

 • - designul;

 • - calitatea materialelor din construcția lămpii: oțel inoxidabil, aluminiu, sticlă sau material plastic (sticla este specială și difuzează uniform lumina, iar pentru plastic e important să ai garanția că plasticul are protecție UV și nu-și va schimba culoarea în timp);

 • - reglajele disponibile;

 • - durata de viață și termenul de garanție.


Pentru orice întrebare legată de lămpi cu senzori sau senzori pentru casă, te invităm să ne lași un mesaj în pagina de contact.

Postat în Blog eOrion De:
Florin Anania